Bouda 1

2005–2006

Fuczik

J. Horák/Blochová/Talacko/NoD

Bouda byla určená pro veřejný prostor s odkazem na DIY a site specific projekty. Nebyl nijak financovaný z veřejných zdrojů, vznikla z vnitřní potřeby a tak i vznikla. Poprvé jsme ji  instalovali na náhodně vybrané místo na podzim 2005. Bouda  byla stavba o rozměrech 4x6x2 metry, tvořila ji laťová konstrukce a byla obložená kartony papíru. Smyslem projektu bylo hledání hranic veřejného prostoru, tudíž jsme nežádali o oficiální povolení a ani jsme nejednali s úřady. Bouda se v dalších měsících přesouvala po dalších, více či méně exponovaných místech po Praze (např. na nevyužívaný plácek v Jelení ulici na Praze 6, park Maxe van der Stoela, Revoluční ulice nebo pod silničním nadjezdem na Andělu a poblíž Arbesova náměstí). Podepisovali se na ní (kromě tagů) pouze přirozené vnější vlivy – sníh a déšť, který postupně promáčel karton. Na jaře 2006 se Bouda stala centrálním objektem instalace v prostoru NoD. Následně byla stejná laťová konstrukce využita v dalších návazných projektech Bouda 2 a Bouda 3.